BALAT

>> 27 Temmuz 2013 Cumartesi



HALİÇ' İN PARMAKLARINA TAKILMIŞ ESKİ BİR YÜZÜK GİBİDİR BALAT !


Rengarenk bir rüya görmek istiyorum, hatta buna Molla Aşkı Parkı'nda  aşağılara bakarken , karar veriyorum... Zira tam aşağısı efsane ikili, Balat- Fener Semtidir !


Dünkü Kariye  yorgunluğumun üzerine, birde bugün kü gezi  hiç akıl karı değil biliyorum ama , aklıma koydum mu dönüşü yoktur benim için.
Akşamdan herşeyi yedekliyor kocaman bir çantaya sıraıyor ve.......


Sabah erken çıkıyorum, dünden daha fazla nem var ne yazık ki.. Serin vapur terası şimdilik çok iyi geliyor..
İnince kısa bir yürüyüşle Eminönü Otobüs durağına geliyor ,Fener- Balat istikametine doğru yol alıyorum, zaten 3 durak sonra hemencecik Balat sahiline vardım bile !


Karşıya geçiyorum, güzelim camii sağımda kalıyor, meşhur kelle paça -işkembe çorbacılarının yanından ! leblebiciler sokağına giriyorum ve unutulmaz bir renk cümbüşü, unutulmayacak güzellikte mimari yarışı başlıyor gözlerimde !!

Gençlerin çoğu bilmez; bizim kuşak karmakarışık bir çekmece, dolap gördüğünde dağınıklığı tarif etmek için “çıfıt çarşısı” derdi. 

İşte, .Balat Çarşısı’nın asıl adı Çıfıt Çarşısı’dır.
Çarşının bulunduğu sokağın başında sakin, küçük bir sinegog var. “Bir Zamanlar Çıfıt Çarşısı” isimli kitabın yazarı Beki L. Bahar’a göre Yahudilerin yoğun olarak yaşadıkları yerleşim bölgelerine de Çıfıt adı yakıştırılırmış. 
Sokakta, eczaneden yorgancıya, manavdan plakçıya, sobacıya kadar gerçekten her şey var.



Haliç'in kıyılarında fotoğraf tutkunlarının delice sevdalı olduğu bir semttir Balat- Fener ..Detayları sonsuz olduğundan , saatler yetmez olur burada kare kare resim çekmekten..


Bizans ve Osmanlı'nın en eski yerleşim yerlerindendir ! Osmanlı döneminde en çok Yahudi ve Ermeniler vardı buralarda..İçiçe geçmiş kardeşçe yaşanan yüzyıllara imza atılmış bir geçmişi vardır Şehrimizin !



Sinegogları , demir kiliseleri, patrikhaneleri ile zenginlik katmıştır kültürümüze..


Kagir ve taş evler, cumbalardan mutluluk taşan evler, beni kocaman gülümseten, iplere dizilmiş çamaşırların sarktığı sokaklar, yollarda kıvrılmış kediler, tatilin sevinciyle cıvıl cıvıl çağlayan çocuklar, camdan cama seslenen komşular, arabalı mikrofonlu sokak satıcıları, dükkanlarında müşteri bekleyen esnaflar, kapı önlerinde elişi yapan nineler, rengarenk bir film sahnesi değil mi sizce de burası ?


Cennet mahallesinden tutun da, nice dizilerin ve sinema filmlerinin ev sahibidir BALAT ..
Yokuşlar süpriz dolu ! Nakış dolu binalar, kahvehane kültürü, yoğun bir roman halkı birikimi,
 neredeyse kapıların hepsinin açık oluşu ! yüksek sesle birbiriyle konuşmalar , her evden taşan roman müzikleri, şakası kavgası eksik olmayan mahalleler, her köşe başında bekleşen roman müzisyenlere rastlamak, buranın kültürünü ip uçlarıyla ortaya seriyordu ..


Güneş adete cehennem moduna geçiyor o saatlerde, telefonla çekim yapmak, ışık yüzünden zorlaşsa da ısrarla devam ediyorum yokuşları bir bir tırmanmaya !!!!


O sırada çok sevdiğim bu sokağa giremeyeceğimi anlıyorum !! her yer kapalı ! 
Film- dizi çekimi var, tarihi tahta çatılı hamamı, enfes camiyi ayrıntılı kareleyemiyorum, ama kıyısından zoomlayıp hatıralara katıyorum ..



Haziran sonu, beni bu sıcağıyla şaşkına çevirdi günlerdir, artık mola verip ,aşağıdaki Balat Kültür Merkezinde, dinlenmeyi şiddetle hayal ediyorum, sonra daha sırada Fener var.Patrikhane var, Rum lisesi var.. Balat Kültür evi var !!!!!!
 Bugün bitecek bu yanyana duran eski  iki bilge semt ..



Çok şanslı değil Balat, hakkıyla  ziyaretçisi yok :((( Hepimiz sorumluyuz bundan !

Düşünün ki, benden başka  ne bir turist, ne elinde fotoğraf makinesi ile gelen kimse yoktu !!! 
O sebeple eni konu bir post hazırlamak istedim .. 
Lütfen Bu cağnım şehrimi  önce severek , sonra KORUYARAK ! Sonra SAHİP ÇIKARAK destekleyelim !!!! Herkese duyuralım- anlatalım ! Esnafa hareketlilik, sokaklara hayat gelsin,
İstanbul demek :  Boğaziçi - Sultanahmet  ve Galata ile sınırlı değil unutmayalım !


Balat O kadar farklı ki, Ne Cihangire ne Karaköy'e hiçbir yere benzemiyor ! 
Hele şunun şurasında daha 5-10 yıl önce açılan bir kaç kafe sayesinde ve birkaç tanınan insan da olmasa ,hayatta bilinmez ruhunuz bile duymazdı O saydığım efsane semtleri ...

Şimdi Balat bekliyor bu ilgiyi alakayı ki, hepsini toza dumana katar önünde sürükler. O derece bir kültür mirasına sahip !



Ve Balat'ı Şu meşhuuurrr  şarkıdaki '' AGORA MEYHANESİ '' ile noktalıyorum..
Evet Bilen -duyanlar şaşırdınız biliyorum, ben içeriyi girdim gezdim, özellikle yayınlamıyorum ki kendiniz gözlemleyin !

Eski zamanlarda Balat’ta dokuz ünlü meyhanenin adı geçer. Bunlar Karanlık, Koçe Kalfa, Köroğlu, Bahçeli, Yarım Balat, Karanfil, Yasef, Enserci Nesim, Balta Yusuf meyhaneleridir. 
Balat’ın merkezi sayılan Agora Meyhanesi, şarapları ve atmosferiyle şarkılara konu olmuştur. 35 yıllık bir aradan sonra Barba Vasilis’in mirasını yeniden ayağa kaldırmak üzere 2008’de yeniden kapılarını açtı Agora Meyhanesi.
 Eskiye sadık kalıp otantik kalmaya çalışılan mekânda mezelerde de geçmiş tariflerin izini sürmüşler. “Bu gece benim gecem” diyenler Balat Agora’yı bir köşeye not alsın.
Vodina caddesi no 128..
Şimdilerde hızla yeniliyor kendini... 


Fener' de Buluşmak üzere diyor ve biraz Balat Kültür Evi'nde soluklanmak için müsade istiyorum...

Tarihi Yarımada’da gidecek daha o kadar çok yer var ki…
Lütfen Tarihi Yarımada ile ilgili kitapları okuyun ve sokaklarında dolaşın. Orada esnaf lokantalarında yemek yiyin, müzeleri gezin, turist gibi olun. 
Yapacağınız 3-4 saatlik keyif sizde unutulmayacak tatil etkisi bırakacaktır.


NE YAPALIM

Mutlaka rahat bir spor ayakkabısı giyinelim
Yaz ayı ise yedek giysi ve şapka hatta güneş kremi alalım !
Şarj makinesini sakın unutmayalım !
Yedek pil yada hafıza kartını çantaya atalım !
Çocukla ve yaşlılarla asla gitmeyelim ! Yokuşlar çok yorucu.
Yemek- çay-kahve için Balat Kültür Evi ne gidelim..
Hamam-agora meyhanesi- demir kilise-camiileri gezelim.
Muhteşem Balat evlerinin kapılara dikkat edelim, bol resim çekelim.

9 yorum:

Nilgünden gülücükler - El işi sitesi 27 Temmuz 2013 15:36  

Muhteşem bir yayın olmuş,bayıldım.İstanbulda büyümeme rağmen tek bilmediğim,hep merak ettiğim bir semt.Kültür mirasımız,bu yaz mutlak gezilecek yerler listesine yazdım bile,Teşekkürler,Sevgiler:))

Unknown 27 Temmuz 2013 16:56  

Resimler çok hoş gerçekten :)
doğma büyüme İstanbul'luyum ancak Balat'a hiç gitmediğimi farkettim!
buarada benden önce gidip gezen onbinlerce turist vardır orası ayrı ama istanbul'da yaşarken hengameye kapılınca insan bazen kaçırıyor böyle güzellikleri işte
sevgiler

birdysevda 28 Temmuz 2013 14:16  

Merhaba,
Sağdaki blog listemde postun olduğunu görünce hemen geldim.Yine iştah kabartan,ben de istiyorum dedirten bir yazı.Senin sihrin de bu işte :) İstanbul'a geldiğimde Eminönün'den otobüse atlayıp ben de Balat sokaklarına kendimi atmak istiyorum.En kısa zamanda hem de !
Sevgiler...

Bir Dut Masalı - nUnU 28 Temmuz 2013 14:22  

Nilgün
Harikasın o zaman sennn :)))


Duygu
zaman zaman hep yaşadık o uzak mesafeleri,ama şimdi her şey bir adım artık..
gerisini biliyorsun zaten ! :)))

sevda

Ne güzel oluurrr :))))



TEŞEKKÜRLER SEVGİLER DOSTLAR

Unknown 5 Ağustos 2013 01:55  

yazınızı cok beğendım başarılı...

deniz 7 Eylül 2013 13:07  

Bütün yazilarinizi zevkle okuyor ve takip ediyorum Nunu hanim, o kadar akici bir dille anlatiyorsunuz ki ,kendim gezmis ,görmüs kadar oluyorum. Bir Istanbul asigi olarak cok cok ilgimi cekiyor resimleriniz ve anlatiminiz ve okadar cok isterdim ki ,Istanbul'a geliyim ve sizin gibi gercek bir Istanbul'lu vede hayat dolu bir arkadasimla zevkle,sindire sindire gezelim güzel Istanbul'umuzu...Kosa kosa gelirdim inanin,bayiliyorum sizin canliliginiza, hep böyle sevecen,mutlu,hayat dolu kalin...Saglicakla,sevgiler...

I. Kılıç 25 Mart 2014 23:31  

Persembe günü Balat i ve Fener i gezmek istiyorum. Öyle güzel anlatmissiniz ki kendimi orada hissettim,elinize ve yüreginize saglik. Yalniz bir sorum olacakti halkin fotograf ceken turistlere tepkisi nasil? aslinda kiz basima gezmek istiyorum ama sanki tarihi bir varos havas da var, bana güvenli bir yer degil hissi verdi Tek gitmeyi önerir misiniz?

I. Kılıç 25 Mart 2014 23:56  

Ellerinize saglik cok guzel betimlemissiniz Balat i okurken adeta kendimi orada hissettim. Iki gun sonra Fener ve Balat a tek basima gezi yapmak istiyorum.Sizce kiz basina gezmek icin yeterince guvenli bir semt midir Balat yani fotograflara bakilirsa tarihi ancak varos da birhavasi var gibi. Sevgiler

Bir Dut Masalı - nUnU 26 Mart 2014 11:43  

Sevgili Işıl
Yıllardır sabah erken saatlerde başlar ve tek başıma keşiflerimi yaparım
Hiç bir yerde sorun yaşamazsınız
Yeterki gece olmasın !!!

Balat cıvarı Tv dizilerinden ve son yıllardaki tanıtımlardan dolayı gelenlere saygılı ve halk sizi kesinlikle rahatsız etmez
Benim eksik fotoğraflarım var lütfen demir kiliseyide görün
Ayrıca çok sık giderim geçen hafta ordaydım
Agora meyhanesi açıldı mutlaka içeri girin
Çıfıt çarşını da gezin
Sabah erken gidin :)

Sevgiler teşekkürler

MASALA SESLENENLER....

Yükleniyor...

ESKİ MASALLAR (arşiv)

  © Free Blogger Templates Autumn Leaves by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP